Speerpunt Internationalisering

Internationalisering is een van de traditionele pijlers van Het Baarnsch Lyceum. De school organiseert al sinds 1989 uitwisselingen met maar liefst negen buitenlandse partnerscholen. Het Baarnsch Lyceum heeft hierdoor een sterk internationaal karakter.

Elos-predikaat

Sinds 2011 is Het Baarnsch Lyceum officieel Elos-school. Elos is een predikaat voor scholen die aan de zeer specifieke eisen van het Europees Platform-Nuffic voldoen. Elos is een Europees leerconcept gebaseerd op drie zuilen:

• Versterkt talenonderwijs;
  • Europese en internationale oriëntatie;
  • Het stimuleren van internationale ervaringen.

Lees hier aanvullende informatie over wat Het Baarnsch Lyceum op dit terrein nog meer biedt.

Versterkt talenonderwijs

Onze leerlingen krijgen de mogelijkheid hun talen op een extra hoog niveau te brengen door het behalen van internationaal erkende taalcertificaten. Getalenteerde leerlingen kunnen zich bekwamen in de moderne Europese talen Frans, Duits en Engels via extern gevalideerde internationale certificaten op ERK-niveau (Europees ReferentieKader):

• Cambridge certificaten voor Engels
  • DELF scolaire voor Frans
  • Certificaten van het Goethe Instituut voor Duits

Met deze certificaten bewijst de leerling over een meer dan gemiddeld taalniveau te beschikken. Perfect voor vervolgopleidingen en voor werkgevers in binnen én buitenland.

Kosten van de certificaten

De  Cambridge-lessen kosten circa € 300,- (inclusief boeken, lessen en examen) en komen voor rekening van de ouders. Een Cambridge First Certificate in de reguliere lessen van gymnasium 3 kost ongeveer € 200,- aan examengeld. Voor de trajecten DELF (Frans) en Goethe (Duits) betalen ouders circa € 200,-. Dit is inclusief de lessen, de materialen en het examengeld.

Europese en Internationale oriëntatie

Het Baarnsch Lyceum streeft ernaar om internationale oriëntatie in het curriculum op te nemen zodat er een doorlopende leerlijn internationalisering van brugklas tot en met examenjaar ontstaat. Bekijk hier het overzicht per leerjaar van Europese en internationale activiteiten zoals (uitwisselings)projecten, werkweken of excursies.

Interculturele uitwisseling

Het Baarnsch Lyceum werkt samen met AFS Interculturele uitwisselingen. Via deze organisatie worden bovenbouwleerlingen die een periode naar het buitenland willen begeleid. AFS is een non-profit uitwisselingsorganisatie, die al meer dan 65 jaar bestaat. Een bekende uitwisseling is bijvoorbeeld een jaar naar high school in Amerika, maar er zijn veel meer bestemmingen over de hele wereld, van Brazilië tot China, van Canada tot Zuid-Afrika. Voor leerlingen die een jaar te lang vinden, biedt AFS de mogelijkheid om met het ECTP-programma drie maanden op uitwisseling te gaan binnen Europa. De uitwisseling start dan in augustus en eindigt in december met een meerdaags kamp in Brussel.

Aandacht voor Europa en ‘Active Citizinship’

Naast het wonen in een gastgezin en het bezoeken van een middelbare school in het gekozen land draait het uitwisselingsprogramma inhoudelijk om de onderwerpen Europa en Active Citizenship. Vooral op het eindkamp in Brussel wordt daar veel aandacht besteed.

Na de uitwisseling stomen de leerlingen weer in hun ‘eigen’ klas in. Op Het Baarnsch Lyceum is plek voor een of twee AFS'ers. De school is altijd op zoek naar gastgezinnen die het leuk vinden om een andere cultuur in huis te halen. Kijk voor meer informatie over AFS op www.afs.nl.

Meer informatie over internationalisering?

Neem contact op met coördinator internationalisering, mevrouw D. (Dennie) Heimensen, hei@hetbaarnschlyceum.nl