Corona-virus

zondag 01 maart 2020 18:44

Corona-virus

Er komen begrijpelijkerwijs vragen binnen van medewerkers, ouders/verzorgers en leerlingen hoe de school omgaat met het risico op besmetting met het corona-virus. De school volgt in deze de protocollen van het RIVM en de regionale GGD:

Bij meerdere personen in de regio Utrecht is een infectie met het nieuwe coronavirus vastgesteld.

De meeste patiënten zitten in thuisisolatie, enkelen verblijven in ziekenhuizen. Als GGD regio Utrecht (GGDrU) voeren wij bij bevestigde patiënten een contactonderzoek uit. Hierbij wordt in beeld gebracht welke personen mogelijk blootgesteld zijn. Deze mensen worden door GGDrU benaderd en er wordt gekeken naar wat op dat moment nodig is. Ook de school zal benaderd worden door GGDrU voor eventuele verdere maatregelen, als en wanneer dit relevant is. Op dat moment zal de school informatie voor ouders ontvangen van GGDrU.

Teruggekeerd van vakantie?
Het RIVM geeft reizigers die terugkeren van vakantie uit een gebied waar het coronavirus heerst (zie actuele landenlijst) het advies om de gezondheid in de gaten te houden. Wanneer zich bij de reizigers, na terugkeer uit één van deze gebieden, gezondheidsklachten zoals verkoudheid, hoesten, kortademigheid of koorts hebben ontwikkeld, dan is het advies om thuis te blijven en uit te zieken zodat anderen niet worden besmet. Als de klachten verergeren, kan de huisarts of de GGD in de regio gebeld worden.

Wat als een leerling symptomen van het coronavirus vertoont?
• Indien ouders een vermoeden hebben, dienen zij de leerling thuis te houden. Bij verergering van de klachten (meer dan 38 graden koorts en kortademigheid) direct telefonisch contact opnemen met de eigen huisarts of de lokale GGD.
• Indien medewerkers een vermoeden hebben dat een leerling symptomen vertoont, houden zij de leerling apart en nemen zij direct contact op met de ouder, waarna deze de leerling komt ophalen.

Wat betekent een uitbraak van het coronavirus voor middelbare scholen?
De mogelijkheid bestaat dat medewerkers, ouders of leerlingen ziek worden, nadat zij besmet zijn met het coronavirus. Wees als medewerkers en management extra alert op symptomen.

Wat als een medewerker symptomen van het coronavirus vertoont?
De medewerker zal zich bij vermoeden van het coronavirus ziek melden. Bij verergering van de klachten (meer dan 38 graden koorts en kortademigheid) direct telefonisch contact opnemen met de huisarts of de plaatselijke GGD.

Hoe kan het voorkomen worden?
Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Het advies van het RIVM is:

• Was de handen regelmatig;
• Hoest en nies in de binnenkant van de elleboog;
• Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze direct na gebruik weg.

Meer informatie?
Actuele informatie over het coronavirus vindt u op de website van het RIVM. Of bekijk de vragen en antwoorden van het RIVM. Er is ook een pagina voor veelgestelde vragen uit het onderwijs. Heeft u nog vragen, bel dan het landelijk informatienummer voor vragen over het coronavirus: 0800 – 1351 of bel met de GGDrU infectieziektebestrijding 030 – 608 60 86.