The European Teacher Conference een groot succes!

dinsdag 20 november 2018 09:54

The European Teacher Conference een groot succes!

Kennismaken met elkaar, de scholen en de verschillende culturen; dat was het doel van de The European Teacher Conference op vrijdag 16 november in het kader van het 100 jarig bestaan van Het Baarnsch Lyceum. Docenten en directieleden van de tien(!) partnerscholen waren overgekomen om samen met de medewerkers van Het Baarnsch Lyceum het eeuwfeest te vieren. Scholen uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Slowakije, Spanje en Bulgarije waren vertegenwoordigd.

Waardevol programma
Rector-bestuurder Henk van Ommen opende de ochtend met een warm welkom en een presentatie over de rijke geschiedenis van de school. Daarna presenteerden de andere scholen zichzelf d.m.v. afbeeldingen van hun school, highlights en videofragmenten. Daarna werd er tussen leerlingen en docenten een proefdebat gehouden over het onderwerp: teeangers should have more influence on the schoolcurriculum. En natuurlijk kwam ook de toekomst van Europa, mede naar aanleiding van de aanstaande brexit voorbij. Voor de lunch werd het kunstwerk truth or consequenses 5 van Bob Kovel, docent wiskunde aan Het Baarnsch Lyceum en kunstenaar, onthuld. Daarbij werd een verband gelegd met het honderdjarig bestaan van de school en het feit dat de Eerste Wereldoorlog 100 jaar geleden eindigde.

Na de lunch werden de buitenlandse gasten door burgemeester Mark Röell ontvangen op het gemeentehuis in Baarn. Daarna volgde een rondleiding langs de hoogtepunten van Baarn onder leiding van Jacqueline van den Eshof, oud-docente Spaans aan Het Baarnsch Lyceum, in een Amerikaanse schoolbus.  ‘s Avonds werd er samen met de leerlingen gegeten in de aula. Ouders en leerlingen hadden de maaltijd zelf thuis voorbereid. Daarna woonden ouders en gasten het slotdebat van de Europaweek bij, waarbij een aantal pittige stellingen ter sprake kwamen.

Zaterdag 17 november brachten de gasten een bezoek aan de culturele hoofdstad van Nederland: Leeuwarden. De buitenlandse gasten waren zeer lovend over het programma. Een mooie kennismaking met het onderwijs in Nederland. Er zijn veel plannen gemaakt voor verdere uitbreiding van de samenwerking.

Europaweek
De conferentie werd gehouden in de week dat ook de traditionele Europaweek werd georganiseerd. 45 Leerlingen van 6 verschillende scholen kwamen op uitwisseling om kennis te maken met onze leerlingen, het land en het onderwijs. Er was een gevarieerd programma waarin het slotdebat van vrijdag centraal stond. Leerlingen werkten toe naar dit slotdebat met diverse trainingen. Tussen al het debatteren door werd er ook een bezoek gebracht aan de hoofdstad van Nederland en Den Haag.

Erasmus +
De conferentie werd mede mogelijk gemaakt door Erasmus+ programma. Het Baarnsch Lyceum participeert in 3 Erasmus+ programma’s. Het gaat hier om intensieve samenwerkingsvormen tussen scholen binnen de Europese Unie, waarvoor subsidies beschikbaar zijn.

Binnenkort volgen er meer foto's op onze website.