Theatervoorstelling De ingebeelde ziekte

donderdag 10 mei 2018 11:40

Theatervoorstelling De ingebeelde ziekte

Leerlingen uit diverse klassen zijn ook dit jaar weer druk bezig geweest met de jaarlijkse theatervoorstelling. De ingebeelde zieke oftewel Le Malade imaginaire is een komedie van de Franse toneelschrijver Molière. In het stuk wordt de spot gedreven met de manier waarop sommige mensen hun ziekte overdrijven. Er zijn drie bedrijven. Het originele toneelstuk bevat dansfragmenten en muzikale tussenstukken van de hand van componist Charpentier. Wij laten daarvan in de opening het beroemde Te Deum horen.

De première vond plaats in 1673. De hoofdrol van de hypochonder Argan werd, zoals gebruikelijk in zijn toneelstukken, gespeeld door Molière zelf. Het werd tevens Molières laatste toneelstuk. Molière stortte in tijdens de vierde opvoering op 17 februari, waarna hij nog dezelfde avond overleed. In onze enscenering wordt de rol van Argan vertolkt door twee spelers die u soms tegelijkertijd op de vloer aan het werk kunt zien. Zo ook met de rol van Toinette, de huismeid. Verder wordt er lustig gewisseld tussen rollen en spelers! De spelers hebben zelf de rollen gekozen die ze graag wilden spelen en het eindresultaat is voortgekomen uit gezamenlijke spelonderzoek. Tevens zullen er ook bij ons muzikale intermezzi zijn van het koor en het schoolorkest en zult u flitsende optredens zien van onze behendige en creatieve decorploeg.

Het verhaal

Argan is een rijke gierigaard en tevens een grote hypochonder. Ondanks zijn goede gezondheid en zijn rijkdom schakelt hij almaar dokters in voor zijn ingebeelde kwalen en klaagt hij vervolgens over de rekeningen die hij daarvoor moet betalen. Om gratis medische verzorging te krijgen probeert hij zijn dochter Angélique uit te huwelijken aan een onaantrekkelijke arts. Echter Angélique heeft juist in de Opéra de liefde van haar leven ontmoet: Cléante! Tevens heeft Argan een nog veel jongere dochter, Florence, die hij hoopt voor zijn karretjes te kunnen spannen. Wanneer zij na een ruzie doet alsof zij dood is, schrikt Argan toch enorm.  Argan, die de verzorging en het sarcasme van Toinette ondergaat of bestrijdt, wordt eigenlijk bedrogen door zijn vrouw Béline, die een oogje heeft op de eveneens rijke Notaris.

Als Toinette merkt dat Beline wellicht de erfenis wil confisqueren en de dochters het klooster in wil jagen besluit ze, haar een koekje van eigen deeg te geven. Samen met Béralde, de broer van Argan, bedenkt ze een plan waardoor de ware aard tevoorschijn komt. De zieke blijkt genezen als Beralde met zijn laatste ideetje komt!

Uitvoering

De voorstelling wordt drie keer gespeeld: 23 mei om 20.00 uur voor alle ouders/familie/vrienden/medewerkers/geïnteresseerden, 24 mei voor klas 1 om 10.30 uur en 24 mei voor klas 2 om 13.30 uur.